Ožiljak nije samo estetski problem. Znate li što se događa ispod kože?”

Kada vidimo ožiljak na svom tijelu, gotovo nikada ne pomislimo na to koliko je važno da pregledamo taj ožiljak i provedemo adekvatnu terapiju zahvaćenog područja.

Što je ožiljak?

Ožiljak je tvorevina koja nastaje nakon cijeljenja oštećenog ili ranjenog tkiva. Vidljiv je nakon operacija, trauma ili porezotina.

Tkivo ožiljka                

Zarastanjem ožiljka stvaraju se priraslice duboko u tkivu. Priraslice i blokirano tkivo uzrokuju smanjenu funkciju i vitalitet, te ugrožavaju cirkulaciju tkiva. Posljedica može biti bol na udaljenom mjestu a ne samo u području ožiljka.

Zašto ga tretirati?

Netretirani ožiljci područja glave mogu izazvati: glavobolje, vrtoglavice, zujanje u ušima, bol čeljusnog zgloba, probleme gutanja. Ožiljci područja vrata i prsnog koša mogu izazvati probleme disanja, probadanje u prsima i rebrima, bol i ograničenje pokreta područja vrata i ramena. Ožiljci područja trbuha i leđa mogu izazvati križobolju, opstipaciju i probavne smetnje, bol u abdomenu, smetnje u funkciji spolnog i mokraćnog sustava.

Kako izgleda rehabilitacija ožiljka

Sve ožiljke treba procjeniti bez obzira koliko su mali ili koliko su stari. Preporuča se 3 mjeseca nakon operativnog zahvata pregledati ožiljak i procijeniti razmjer njegovog utjecaja na tijelo kao i izgled, oblik i poziciju. Ožiljak se tretira neinvazivnim manualnim tehnikama terapijskog oslobađanja blokiranog tkiva ožiljka –> osteopatski pristup, miofascijalna relaksacija.

Svatko od nas trebao bi kontinuirano voditi brigu o svojim ožiljcima, kako nam ožiljci ne bi štetili zdravlju i sprečavali nas u svakodnevnim aktivnostima. Svi želimo imati vitalno i pokretljivo tijelo te mladolik izgled, zar ne?