Sklerodermija ili sistemska skleroza je kronična multisistemska bolest, obilježena krvožilnim, upalnim i fibroznim promjenama kože te unutarnjih organskih sustava. Postoje tri procesa: hiperprodukcija kolagena, autoimuni proces i oštećenje krvnih žila. Sklerodermija se dijeli na dvije vrste:

 1.Ograničena kožna sklerodermija –  koža otvrdnjuje distalno od latova i koljena, ali bez trupa. Manja je zahvaćenost organa  te je moguće otvrdnjenje peroralnog područja.

2. Difuzna sklerodermija- proces je puno brži, otvrdnjenje kože proksimalno koljenima i laktovima, uključujuči i trup. Veća je vjerojatnost zahvaćenosti organa te su plućna fibroza i bubrežna insuficijencija učestalije.

Sklerodermija nije nasljedna, iako neki znanstvenici smatraju da postoji predispozicija pojedinaca koji imaju u obitelji povijest reumatoidnih bolesti.

Fizioterapija osoba oboljelih od skleroderimije jedna je od specijalnosti naše Terapije JB te uz ostalo uključuje medikamentozno liječenje, opće mjere i fizioterapijsku proceduru. Opće mjere su: njega kože i sluznica, njega kože zaštitnim kremama, odmor, njega zubi i zdrava prehrana. Isto tako preporuča se korištenje udlaga za šaku nekoliko puta dnevno po 20-ak minuta. Često se primjenjuje masaža lica i šaka, te se učestalo provode edukacije i savjetovanja.

Ciljevi  terapije su: sačuvati samostalnost pacijenta u obavljanju profesionalnih i neprofesionalnih aktivnosti, povećati ili održati pokretljivost zglobova i snagu mišića, povećati mobilnost grudnog koša i smanjiti bolnost. Koriste se vježbe za povećanje opsega pokreta, mimične mišiće, vježbe disanja, hoda i ravnoteže. Kod ovakve vrste terapije najvažniji je holistički pristup, stavljanje pacijenta u centar tima i konstantna suradnja između stručnjaka.