Tko nema ožiljke? Male, velike, iz djetinjstva ili operativne…

Ožiljak je tvorevina koja nastaje nakon cijeljenja oštećena ili ranjena tkiva, nastaju nakon operacija, trauma ili porezotina. Postoje 4 vrste: uvučeni, ravni, ispupčeni i unutrašnji. Prepoznajete li svoje u ovoj podjeli? Kojih vi najviše imate?  Zarastanjem ožiljaka stvaraju se adhezije koje se hvataju za obližnje mišiće, organe, ligamente, fasciju. Adhezija sljepljuje okolna tkiva što uzrokuje smanjenje vitaliteta i funkcije te takvo tkivo postaje tvrdo, blokirano, smanjenog elasticiteta i jednom rječju NEFUNKCIONALNO.

Ožiljci remete motoričku kontrolu mišića, blokiraju cirkulaciju te uzrokuju bol i disfunkciju određenog segmenta tijela ovisno o prijašnjem posturalnom disbalansu i fascijalnim restrikcijama. Ožiljci mogu biti jako štetni i opasni za naše tijelo kada nastanu za vrijeme, odnosno nakon operativnog zahvata.

Evo nekih primjera:

  • Operacija karcinoma dojke – mogućnost problema disanja, bolovi u prsima/ramenu, nemogućnost smanjenja edema
  • Operacija žući – problemi disanja, probadanje u prsima i rebrima
  • Operacija štitanjče – bolovi u ramenom obruću, vratu i glavi
  • Carski rez- bolovi u području abdomena, lumbalnoj kralježnici, zdjelici; mogućnost opstipacije i urinarnih problema

Svi se ožiljci trebaju procijeniti bez obzira koliko su mali ili koliko su stari, jer starost ne utječe na njihov potencijal za oslobađanje. Ne smiju se tretirati jedino u slučaju kada nisu kompletno zarasli.

Ono što mi radimo unutar naše Terapije su dvije tehnike oslobađanja ožiljaka – INDIREKTNA i DIREKTNA.

Indirektna tehnika oslobađanja je površna i manje bolna te se ona koristi kod uvučenih i ravnih ožiljaka. Direktna tehnika oslobađanja je dublja i bolnija, ne preporučuje se za ožiljke iznad kostiju. Takva terapija je najdjelotvornija kod abdominalnih i prsnih ožiljaka.

Zašto ne bi probali?