Poznato je da je velika većina tjelesne mase zapravo nakupljena voda – tako prijekopotrebna za tijelo ali uz ravnotežu u organizmu.

Limfna drenaža (RLD) je tehnika za održavanje i poboljšanje psihofizičkog zdravlja čija je svrha uspostavljanje ravnoteže između tekućina u organizmu. RLD djeluje na limfni sustav tako što poboljšava funkciju limfnih žila kapilara i zalistaka te poboljšava odvodnju štetnih proizvoda metabolizma. Isto tako opušta autonomni živčani sustav i posredno poboljšava imunitet. Kada dođe do abnormalnog nakupljanja tekućine u tijelu – nastaje edem. Kod zdravih osoba najčešče nastaje u gležnju i ručnom zglobu, a do edema  najčešće dolazi zbog dugotrajnog stajanja i sjedenja, trudnoće, pretilosti i starosti.

U fizioterapiji su indikacije malo drugačije. Do limfnog zastoja dolazi radi nedostatka kretanja, mehaničkih problema, sportskih ozlijeda, u prevenciji formiranja ožiljaka te nakon operativnih zahvata. Kontraindikacije mogu biti relativne kao što su: niski tlak, hiperfunkcija štitnjače, svježa tromboza, naevus, astma bronchiale. A mogu biti i apsolutne: akutni upalni procesi, metastaze, tuberkuloza, tromboza, temperatura.  Uzroka i simptoma je mnogo – ako se prepoznajete u nekima, javite nam se na procjenu i daljnje individualne tretmane.