• Reci nam nešto o sebi.

Ono čega se sjećam odmalena je da sam bila posebno sretna kada sam mogla pomoći drugome za njegovo zdravlje. U djetinjstvu su to naravno bile jednostavne stvari poput: donošenja pića i hrane, pokrivanja i udobnosti kada je netko od ukućana bio bolestan. Zanimljivo je da se ta emocija zadržala sve do danas. Nakon završetka opće gimnazije u Daruvaru, nije bilo puno dileme, znala sam da želim biti zdravstveni djelatnik. Izbor je bio na medicini ili fizioterapiji. Fizioterapija me oduševila kada sam slučajno u teretani vidjela fizioterapeute kako pomažu ljudima da vrate funkcionalnost  i dostojnu kvalitetu života.  Znala sam da je to ono što i ja želim raditi u životu. 

  • Zašto si se opredijelila za žensko zdravlje?

Najjednostavnije rečeno. – po emociji. Tijekom školovanja, a kasnije i u radu, susretala sam se s različitim fizioterapijskim pristupima i skupinama pacijenata. Neke mi se nisu sviđale i nisam se pronalazila u tome, dok sam u radu sa ženama, osobito ginekološke problematike, uživala. To me inspirira i daje osjećaj zadovoljstva.

  • Što sve spada pod žensko zdravlje? Zbog čega se žene najčešće javljaju fizioterapeutu?

Ono što je najpoznatije s aspekta ginekološke fizioterapije su tretmani inkontinencije u kojima je naglasak na aktivaciji mišića zdjeličnog dna; vježbe za dijastazu m. rectus abdominisa koja nastaje najčešće tijekom trudnoće i poroda te vježbe za trudnice.

Međutim, tu spadaju i tretmani ožiljaka, problem začeća, endometrioza, seksualna disfunkcija, konstipacija, kronična zdjelična bol, bolne mjesečnice i sl.

Često su prisutni dodatni simptomi poput glavobolja, konstantnog umora, otežanog spavanja, mučnina, bolova u vratu i leđima. Tijekom terapijskog procesa sve se uzima u obzir jer se tijelo gleda i tretira kao cjelina.

  • Koliko je važan ispravan položaj zdjelice tijekom začeća?

Uspješnost začeća ovisi o različitim faktorima – hormonalnim, emocionalnim, kvaliteti spolnih stanica i zdravlju ginekološke sfere. 

Postoji i mehanički faktor što znači da tenzije i blokade unutar zdjelice mogu stvarati mehaničku prepreku i time otežavati oplodnju u jajovodu. Najčešće se to događa zbog priraslica u trbuhu i zdjelici nakon operacija i upala, padova na trticu. Mekotkivne tenzije u zdjelici, utječu na položaj i mobilnost zdjelice, ali i ginekoloških organa što se odražava na cirkulaciju i inervaciju.

  • Može li se vježbanjem doći do hormonalnog balansa?

Vježbanje utječe na bolju funkciju ginekoloških organa jer se povećava cirkulacija krvi i limfe. Pokretom zdjelice, pokreće se i maternica kroz ligamente koji ih povezuju. Iako neke činjenice idu tome u prilog, nezahvalno je govoriti o promjeni brojčanih vrijednosti hormona; za tu konstataciju je nužno provesti kvalitetna klinička istraživanja. Ono što dosadašnja istraživanja pokazuju, kao i iskustvo rada s pacijenticama je da se žene osjećaju bolje i funkcionalnije, s razrješavanjem i/ili smanjenjem simptoma koji su im stvarali tegobe. Napominjem da nemaju sve vježbe takav učinak i da su neke bolje prilagođene ženskoj fiziologiji.

  • Preporučaš li vježbe za trudnice?

Da, ukoliko je trudnoća uredna. Česta dilema trudnica je što vježbati, pa mnoge posežu za različitim izvorima. Preporučujem da se posavjetujete ili da pohađate vježbe s fizioterapeutom koji je prošao edukaciju vježbanja u trudnoći. Vježbe se provode ovisno o tromjesečju te se pazi na još nekoliko faktora tijekom vježbanja.

  • Kako Aviva Dance pomaže ženskom zdravlju?

Specifičnim ritmičkim pokretima zdjelice, pri čemu se aktivira cijelo tijelo, pumpa se velika količina krvi u trbuh i zdjelicu. Time se povećava opskrba stanica kisikom i hranjivim tvarima, a pospješuje se odvod otpadnih tvari. Dobra cirkulacija označava zdravlje. Indikacije za primjenu su neregularni menstrualni ciklusi, policistični jajnici, bolna mjesečnica, problem začeća, menopauzalni simptomi, fibroidi, miomi. Cilj je potaknuti mehanizme autoregulacije unutar tijela.

  • Kako ožiljak od carskog reza može stvarati probleme?

Zbog priraslica unutar zdjelice i trbuha može nastati bol u leđima, kuku i preponama, kronična zdjelična bol, otežana probava.

  • Može li se inkontinencija ublažiti tretmanima?

Ukoliko je riječ o stresnoj urinarnoj inkontinenciji koja je nastala zbog oslabljenih mišića dna zdjelice, apsolutno! Učinak se postiže i kod urgentne inkontinencije. Terapijski proces se sastoji od učenja pravilne aktivacije mišića zdjeličnog dna, ali i rada na tenzijama i asimetriji tijela, osobito zdjelice i donjih ekstremiteta kako kroz manualnu terapiju, tako i kroz ciljane vježbe  mobilnosti i aktivacije.