Intervju dr. Vesna Skul

Dr. Vesna Skul doktor je interne medicine s dodatnom specijalizacijom u području ženskog zdravlja kojim se bavi već 35 godina. Vlasnica je Centra za žensku medicinu u Chicagu, SAD. Dovela je u Hrvatsku, u suradnji s Drs. René Quintusom, novu tehnologiju za tretman boli, ali i problematike vezane uz žensko zdravlje.

Što je Dinamička neuromodulacija FirstTX?

To je neinvazivna metoda elektroterapije koja se prvenstveno koristi u tretmanu akutne i kronične boli, odobrena u Americi od strane Food and drug administration. Tretirajući pacijentice s migrenama i različitim mišićno-koštanim problemima, sasvim slučajno se pokazalo da je tim ženama, osim što im se smanjila bol, došlo do smanjenja inkontinencije, osobito onih u menopauzi. Aparat proizvodi kompjuterski moduliranu neuro stimulaciju putem kože koja ima lokalno djelovanje na mišiće i krvne žile te globalno djelovanje stimulacijom C-vlakana, mozga i prednje insule koja je odgovorna za percepciju boli i održavanje homeostaze organizma. Tada tijelo reagira biofeedback mehanizmom koji je vrlo sličan prirodnom mehanizmu za popravak i regeneraciju. 

Dinamička neuromodulacija FIRSTtx

Za koje probleme ženskog zdravlja ga koristite?

Koristi se za tretman inkontinencije i kronične zdjelične boli. U tijeku je pilot studija o utjecaju dinamičke neuromodulacije na smanjenje inkontinencije s do sada vrlo pozitivnim rezultatima. Lučenjem neuropeptida i neuromedijatora dolazi do aktivacije mehanizama koji dovode do maksimalnog odgovora tretiranog područja i na koncu regeneracijskim promjenama tkiva. Važno je napomenuti da se tretman ne provodi vaginalnom elektrodom, već površinskim elektrodama koje su pokazale jednaku efikasnost, što je pacijenticama puno ugodnije. 

Koristi se još kod endometrioze, dismenoreje, za tretmane ožiljka, tretmane žena nakon poroda.

U praksi se pokazalo da žene uz ginekološku problematiku imaju bolove i u mišićno-koštanom sustavu što im bitno narušava kvalitetu života.

Upravo tako. Često žene imaju migrene, bolove u vratu, donjem dijelu leđa, otežano spavaju i konstantno su umorne. Dinamička neuromodulacija pomaže u smanjenju i tih simptoma jer ima globalni utjecaj na živčani sustav, a ne samo na pojedino područje. Ne stvaraju se umjetne kontrakcije mišića, niti inhibicija živčanih receptora za bol, već naprotiv, cilj je potaknuti mozak na aktivaciju mehanizama koji dovode do autoregulacije tijela.

Nakon koliko tretmana žene s endometriozom i dismenorejom mogu osjetiti poboljšanje?

Nije provedena studija stoga se taj podatak ne može izraziti u postotcima, ali empirijski gledano žene već nakon 2-3 tretmana osjete smanjenje bolova od 50-60%. Dugoročno, postiže se balans i regulacija tijela da održava to stanje samostalno. Zanimljivo je da žene s većom boli, imaju bolje rezultate.

Ono što će zaintrigirati mnoge je da dinamičku neuromodulaciju koristite i u anti-age i estetskoj medicini?

Na taj način sam došla u doticaj s ovom tehnologijom. Koristi se u vidu učvršćivanja mišića lica, poboljšanja teksture kože, za ožiljke i strije. Koristeći istu tehnologiju, ali starijim modelom aparata, klijentice su bile zadovoljne estetskim rezultatima, ali su također rekle da su im nestali bolovi u vratu, ramenima, leđima što me potaknulo na medicinsku upotrebu ove tehnologije.

Dr. Vesnu Skul možete pratiti na njezinom YouTube kanalu gdje ćete naći brojne savjete na temu ženskog zdravlja, te na web stranici.

Dr. Vesna Skul