𝐓𝐤𝐨 𝐛𝐢 𝐩𝐨𝐦𝐢𝐬𝐥𝐢𝐨 𝐝𝐚 𝐮𝐦𝐨𝐫, 𝐠𝐥𝐚𝐯𝐨𝐛𝐨𝐥𝐣𝐚 𝐢𝐥𝐢 𝐛𝐨𝐥 𝐮 𝐥𝐞đ𝐢𝐦𝐚 𝐦𝐨𝐳̌𝐞 𝐛𝐢𝐭𝐢 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐳𝐚𝐧𝐚 𝐬 𝐩𝐢𝐞𝐫𝐜𝐢𝐧𝐠𝐨𝐦 𝐢𝐥𝐢 𝐧𝐚𝐮𝐬̌𝐧𝐢𝐜𝐚𝐦𝐚

Svaka informacija poslana prema živčanom sustavu će rezultirati privremenom promjenom u mišićnoj funkciji. Dogodit će se ili inhibicija (opuštanje) ili facilitacija (podražavanje) mišića (jedno se ne može dogoditi bez drugoga).  

Inhibirani mišići se ne aktiviraju pravilno odnosno njihova veza sa živčanim sustavom je izgubljena ili oslabljena. Komunikacija između facilitiranih mišića i živčanog sustava je pak prejaka tj. prečesta. Problem se događa kada inhibicija mišića potraje ili čak postane stalna – tada može uzrokovati bol, smanjenje pokreta ili bilo koje druge simptome. Postoji više uzroka dugotrajne mišićne inhibicije, ali svaki od tih uzroka uključuje disfunkcionalnu propriocepciju odnosno prekid normalne propriocepcije (ključne informacije preko kojih živčani sustav komunicira).  

Sve što je registrirano od strane živčanog sustava može postati uzrok mišićne inhibicije. Ako uzmemo u obzir da su živčani završeci u koži toliko osjetljivi da mogu zabilježiti pomak dlake, onda nam je jasno da podražaj koji je konstantan (kao npr. piercing u pupku) može uzrokovati dugotrajnu promjenu. Promjena u mišićima se događa sustavno u više mišića ili čak mišićnih skupina ako uzmemo u obzir da se inhibicija ne događa bez posljedične facilitacije i obrnuto. 

Poveznica između mišićnog disbalansa i nakita 

Većina osoba nema problema s probušenim ušima ili piercingom koji je smješten na obrvi ili u pupku, međutim, problem nastaje kada je naušnica/piercing smještena na mjesto koji pretjerano podražuje odnosno iritira proprioceptivni sustav i na taj način mijenja tenziju u mišićima vrata i glave ili pak trupa. Ta tenzija se neizbježno događa i u vezivnom tkivu koje obavija sve mišiće, ligamente, tetive i organe u tijelu (takozvana fascija). Također, naušnica ili bilo koji drugi metal će uvijek ostati strano tijelo te će ga tijelo tako i registrirati.  

Znači li to da više nitko ne smije probušiti uši i da će svaki pojedinac imati smetnje nakon stavljanja piercinga? Ne, ali ukoliko se pojave određene smetnje bilo bi dobro da vas pregleda stručnjak koji će uzeti i ove stvari u obzir te u najmanju ruku testirati mišiće kako bi se vidjelo postoji li poveznica između mišićnog disbalansa i nakita. 

Matea Perković Popović