Kinesio tape metodu, kao i prve trake, osmislio je Japanac Kenzo Kase sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Dr. Kenzo Kase bio je boležljivo dijete koji, zbog svog fizičkog stanja, nije mogao sudjelovati ni u kakvoj fizičkoj aktivnosti u sklopu edukacije. Bolovao je od upale pluća, tuberkuloze, bubrežnih infekcija i raznih alergija. Njegova baka bila je japanska iscjeliteljica koja je koristila biljne pripravke i akupunkturu pa je kroz to iskustvo spoznao vrijednost ljekovitog ljudskog dodira.U istraživačkom području radio je s kirurzima, fizioterapeutima i doktorima prirodne medicine. Na temelju toga, shvatio je kako se moraju primijeniti neke individualne metode te da teorija u praksi ne vrijedi jednako kod svake osobe i svakog problema. Zagovaratelj je teze kako sve počinje ljudskim dodirom.

Frustracijom do rješenja

U ranim sedamdesetim godinama, dok je dr. Kase tretirao starije pacijente s dijagnozom artritisa, postao je frustriran limitirajućim metodama tretiranja. Otkrio je kako može namjestiti zglob pacijenta u poziciju koja je bila manje bolna i u kojoj je mogao lakše funkcionirati,  ali čim bi pacijent otišao kući vratio bi se starim navikama i bol bi se vratila.

"Razmišljao je kako pronaći način

da njegove ruke idu kući s pacijentima." 

Pokušavao je dostupnim trakama zadržati zglob u određenoj poziciji. Trake koje su bile dostupne za medicinsku upotrebu su bile čvrste i tvrde. Pacijenti su imali neke benefite nakon primjene istih, ali nerijetko bi se javile nuspojave: kožni problemi, osipi i ostali bolni rezultati. 

U zapadnoj medicini pretpostavka je bila - kada zglob dođe u određenu poziciju više se ne može korigirati. Dr. Kase postao je zaintrigiran mogućnostima, kako bi ovaj način tretiranja trakama mogao sanirati zglobnu poziciju. Za razvoj takve mogućnosti naručio je materijale različitih sportskih traka koje su tada bile dostupne i ni jedna nije donijela rezultate koje je Dr. Kase očekivao. Usprkos svojim nastojanjima i pogreškama na kojima je učio, shvatio je kako je potrebno djelovati na mišić, a ne zglob ili samu kost. Trake koje je imao bile su i dalje krute, predviđene za imobilizaciju zgloba.

Revolucionarno otkriće

Došao je do zaključka kako traka mora biti elastična - jednaka elastičnosti zdravog ljudskog mišića. Iz iskustva je znao da traka mora ostati na koži i tada je uložio dvije godine istraživanja o elastičnosti, ljepljivim materijalima i prozračnosti. Napokon, osmislio je traku koja posjeduje ispravan stupanj elastičnosti i mikroskopski podiže kožu. Tako je Kinesio Tex Tape izumljena i koristi se diljem svijeta i danas. Dao joj je jedinstveno ime "Kinesio" gledajući na kineziologiju i kinesteziju pokreta tijela.

Ivana Čordaš