Fizioterapijska procjena najvažniji je dio kod problematike radikalne prostatektomije zato što je klinička slika svakog čovjeka jedinstvena, a sveobuhvatna procjena jedini je način da se pronađu najbolji terapijski postupci te uspostavi interakcija s pacijentom.

Radikalna prostatektomija (RP) je kirurški zahvat kojim se liječi lokalizirani rak prostate na način da se uklanja cijela prostata, sjemeni mjehurići, zdjelični limfni čvorovi, a često se zahvate/oštete i okolne anatomske strukture (živčani i krvožilni snopovi i sfinkter). Zbog oštećenja navedenih struktura naknadno može doći do komplikacija, od kojih dvije najčešće su: inkontinencija i impotencija. Potrebno je naglasiti da se rak prostate češće pojavljuje kod starijih muškaraca kada su već u normalnom procesu biološkog starenja, a te dvije funkcije (inkontinencija manje, a impotencija više) su već narušene. Zbog toga je normalno očekivati da je inkontinencija rjeđa, a impotencija češća komplikacija radikalne prostatektomije.

Sam kirurški zahvat je u većini slučajeva uspješan te se funkcija operiranog područja najčešće i vrati, međutim do komplikacija može doći pa je bitno znati što poduzeti. Odgovore možete potražiti kod svog liječnika, specijaliste ili fizioterapeuta koji se bavi navedenom problematikom i vrši cjelovitu fizioterapijsku procjenu. Fizioterapijska procjena najvažniji je dio kod ove problematike zato što je klinička slika svakog čovjeka jedinstvena, a sveobuhvatna procjena jedini je način da se pronađu najbolji terapijski postupci te uspostavi interakcija s pacijentom.

 Odgovarajući terapijski postupci mogu imati značajan pozitivan utjecaj na čovjekovu kvalitetu života nakon radikalne prostatektomije te se preporučuju i kao prevencija. Terapijskih postupaka je mnogo, a neki od njih su: manualne tehnike (osteopatija, miofascijalna relaksacija), Dinamička Neuromodulacija (tip elektroterapije koji stimulira živčani sustav), BEMER terapija mikrocirkulacije, Biofeedback terapija.

Cilj terapijskih postupaka je :

  • Smanjenje postoperativne boli
  • Smanjenje inkontinencije
  • Rad na zdjelici, ožiljku i okolnim anatomskim strukturama kako bi postigli posturalnu simetriju
  • Jačanje mišića zdjeličnog dna, te osigurati da budu pravilno koordinirani s mišićima trupa tijekom dinamičnih pokreta
  • Edukacija vježbi jačanja, istezanja i generalnog opuštanja
  • Edukacija o problematici te načini kojima si možete pomoći u svakodnevnom životu

Također, od izuzetne je važnosti naglasiti da fizioterapija ne mora isključivo biti odrađena nakon kirurškog zahvata nego može biti dio pripreme za operaciju kako bi se potencijalno smanjila mogućnost pojave daljnjih komplikacija nakon radikalne prostatektomije.

Adrian Brajković