Prateći nova istraživanja i smjernice, naišli smo na jako koristan članak koji prenosimo, a izvorni link možete pronaći na kraju teksta.

Odgovor tijela na prijetnju tj. na određeni stresor je da naše tijelo preplavljuju hormoni koji nas onda pripremaju na odgovor koji može biti: suočavanje, bijeg ili smrzavanje. Već desetljećima se misli kako ovaj odgovor pokreće hormon adrenalin, ali nova istraživanja ukazuju na još važniju ulogu hormona koji nastaje u kostima i naziva se osteokalcin. 

Istraživači su otkrili da gotovo odmah nakon što mozak prepozna opasnost, on šalje poruku kosturu da preplavi krvotok hormonom osteokalcinom, koji zatim utječe na funkciju gušterače, mozga, mišića i drugih organa. Zatim tijelo adekvatno odgovara na primljenu informaciju o stresoru. Osteokalcin pomaže i u regulaciji metabolizma povećavajući sposobnost stanica u apsorpciji glukoze te poboljšava pamćenje.

Postavlja se pitanje zašto kost ima sve te naizgled nepovezane učinke na druge organe?
Ako uzmemo u obzir da je kost evoluirala kako bi zaštitila organizam od opasnosti – lubanja štiti mozak od traume, kostur omogućuje kralježnjacima da pobjegnu predatorima, a čak nas i kosti u uhu upozoravaju na približavanje opasnosti, onda nam funkcija osteokalcina počinje imati smisla. 

Ovo otkriće nam pokazuje da su istraživači tek na početku otkrivanja različite međuorganske komunikacije koja je izuzetno bitna za razumijevanje funkcioniranja složenog sustava kao što je ljudsko tijelo. Upravo iz tih razloga, u Privatnoj praksi fizikalne terapije Jadranka Brozd, stavljamo naglasak na fizioterapijsku procjenu kako bi se tijelo cjelokupno sagledalo, a ne samo po segmentima koji pokazuju simptome.

Izvorni tekst

Matea Perković Popović