Ivana Čordaš

Pacijentica, 1960. godište, javlja se na fizikalnu terapiju zbog dugogodišnjih vrtoglavica te osjećaja napetosti i težine u ramenom obruču i području vratne kralježnice. Od ranije je prisutna slabovidnost na oba oka te je imala 7 operativnih zahvata na očima.

Na fizioterapijskom pregledu je ustanovljena šira baza oslonca, izrazita protrakcija glave i vrata, a s time povezana izrazita napetost nuhalne muskulature, tenzija m. trapeziusa i m. levatora, napetost supra i infrahyoidnih (podjezičnih) mišića te platizme. Desno rame je u protrakciji i podignuto. Može ležati isključivo s povišenjem ispod glave, stoji uz pridržavanje druge osobe.

Terapijski proces sastojao se od 6 tretmana u koje je bilo uključeno:

  • Rad na posturi – pacijentica je bila u izrazito anteriornoj poziciji tijela
  • Manualne tehnike (miofascijalna relaksacija, osteopatija) kojima se radilo na oslobađanju tenzija u ramenom obruču, vratu, zdjeličnom obruču (zdjelica je bila u rotaciji), te na poziciji stopala
  • Edukacija vježbi za popravak posture – vježbe za mobilnost zdjelice i donjih ekstremiteta, vježbe pozicioniranja vrata i ramenog obruča, vježbe aktivacije glutealne muskulature, abdominalno disanje
  • BEMER terapija za podizanje mikrocirkulacije i vitaliteta cijelog tijela i zahvaćenog područja

Već nakon prvog tretmana navodi da je imala manje vrtoglavice i napetost u ramenima. Vraća se osjećaj sigurnosti pa se išla prošetati. Na dan zadnjeg tretmana govori da se osjeća puno, puno bolje u odnosu na prvi dan terapije. Još se povremeno javi nestabilnost, ali sada zna što treba napraviti da joj bude bolje. Uspravnije hoda i ne hvata se za predmete oko sebe. Leži na leđima u ravnom položaju.