Istraživači su ustanovili da smijanje, čak i lažni osmijeh, može imati pozitivan utjecaj na raspoloženje. Pokretanje određenih mišića lica koji se aktiviraju prilikom osmijeha može prevariti mozak da pomisli kako smo sretni. 

Istraživanje se sastojalo od 120 sudionika (55 muškaraca i 65 žena). Ispitanike se tražilo da drže kemijsku olovku među zubima kako bi simulirali iste mišiće koji se aktiviraju prilikom osmijeha. 

Otkrili su da mišićna aktivnost lica nije samo promijenila izraz lica ispitanika nego je i proizvela više ‘’pozitivnih’’ emocija.  Ustanovljeno je da pokreti mišića stimuliraju amigdalu (dio mozga zadužen za osjećanje emocija putem oslobađanja neurotransmitera). Ukratko, sve navedeno dovodi do zaključka da i lažni osmijeh može potaknuti proizvodnju kemijskih reakcija u mozgu koje oslobađaju hormone poput dopamina i serotonina. Dopamin proizvodi i utječe na osjećaj sreće, a otpuštanje serotonina je povezano sa smanjenim stresom. Niske razine serotonina povezane su s depresijom i agresijom. 

Ostala istraživanja povezuju smijanje s nižim krvnim tlakom i dužim životnim vijekom. Zaključak je da ako možemo prevariti mozak da podražaje doživljava kao ‘’sretne’’, onda postoji mogućnost da taj mehanizam koristimo i za jačanje mentalnog zdravlja. 

Tekst preuzet s web stranice CNBC

Matea Perković Popović