Obzirom da je ova tema iznimno aktualna kod roditelja s mlađom djecom, dobro je znati neke činjenice.

Djeca se rađaju ravnih stopala. Hodanjem se učvršćuju mišići, tetive, ligamenti i kosti, a oblikovanje stopala stalan je proces zbog međuodnosa fascija u tijelu. Međuodnos 26 kostiju spojenih s 33 zgloba, povezanih mišićima, tetivama, ligamentima, unutar fascijalnog omotača, oblikuje izgled i funkciju stopala. U današnjim vremenima jedan od najčešćih deformiteta lokomotornog sustava djece školske dobi je ravno stopalo.


Na stopalima se najčešće manifestiraju spušteni svodovi i ravna stopala, dok utjecaj na deformitet ima niz čimbenika: nasljedni, prekomjerna tjelesna težina, fizička neaktivnost, neadekvatna obuća,  promjene na organima ili bilo kojem dijelu lokomotornog sustava.


Učestalost pojave ravnih stopala povećava se s razvojem civilizacije, a jedan od glavnih razloga jest smanjeno kretanje (hipokinezija). Osobito su ugrožena djeca koja žive u gradovima jer hodaju isključivo po ravnoj i tvrdoj površini, a upravo takva jednolična opterećenja dovode do slabljenja i popuštanja muskulature, potkoljenice i stopala. Još jedan od razloga može biti to što je funkcija hvatanja potpuno iščezla i stopalo danas isključivo služi za oslanjanje. Problem može biti i u neodgovarajućoj obući, koja sputava i ograničava aktivnost mišića te tako utječe na deformitet stopala.


Djeca koja češće hodaju bosa po neravnu terenu mnogo rjeđe imaju ravna stopala. Deformitet se uglavnom uočava prilikom obveznog sistematskog pregleda za upis u školu. Kod male djece, točnije mlađe od 18 mjeseci, ravna su stopala fiziološka pojava; neki autori smatraju da je to tako do 3. godine djetetova života, pa čak i dulje.
Jedno od prvih znakova da je stopalo spušteno jest bol, a drugi je znak izmijenjen položaj Ahilove tetive, koja je zakrivljena na peti umjesto da ide ravno. Oblik obuće na kojoj je vidljiva deformacija, odnosno istrošenost peta i ruba obuće također pokazuju u kakvu su stanju stopala i kakav je djetetov hod.

Dijete koje, zbog bilo kojeg uzroka, teško ili nepravilno hoda može doći na fizioterapijsku procjenu i tretman. Ne postoji prerano ako postoji simptom.

#ZdravljeZaŽivot

Jadranka Brozd