Hokejska kila, sportska kila, bol u preponi.

Bol u preponi vrlo je česta kod sportaša, posebice onih koji se bave sportom koji zahtijeva specifičnu ili pretjeranu upotrebu donjih trbušnih mišića te mišića gornjeg dijela natkoljenice. 

Najčešći uzrok kronične boli u preponi kod sportaša je sportska pubalgija. Pubalgija je česta u nogometu, hokeju, dugometražnom trčanju. Svi navedeni sportovi uključuju repetitivno (ponavljajuće) energično udaranje/šutiranje, okretanje, kontra-rotacije i brze promjene smjerova. Većina pacijenata s pubalgijom ima simptome čak mjesecima ili godinama prije klinički postavljene dijagnoze.

Sportaši se najčešće žale na jednostranu bol donjeg dijela abdomena i gornjeg preponskog dijela koja je često karakterizirana kao duboka, oštra bol koja se širi u gornji dio natkoljenice, donji dio leđa, donje trbušne mišiće, perineum (potrbušnicu) ili skrotum. Bol se smanjuje prilikom odmora, a vraća prilikom aktivnosti. Zamjećuje se i prilikom kašljanja ili kihanja.

Unilateralna bol može progredirati u bilateralnu (obostranu). Bol se javlja postupno, iako 71 % sportaša povezuje nastanak sa specifičnim događajem koji je najčešće povezan s hiperekstenzijom trupa i/ili hiperabdukcijom koja vodi do povećane tenzije u pubičnom dijelu.

Rehabilitacija fizikalnom terapijom, nakon fizioterapijske procjene, je prvi korak sanacije kod većine sportaša koje muči  pubalgija. Tretmani bi trebali biti individualizirani ovisno o trenutnom stanju sportaša te očekivanom vremenu kada bi se sportaš trebao vratiti treniranju i sportskoj sezoni.

Tretmani uključuju mirovanje, aktivnu mobilizaciju mekog tkiva, kao i manipulaciju zglobova zdjeličnog  područja. Prva pomoć mogu biti i tretmani terapijskim ultrazvukom, hladni oblozi i masaža zahvaćenog područja. Vrlo bitan aspekt rehabilitacije je vratiti i unaprijediti opseg pokreta, stabilnost i funkciju trupa. Najvažnije je otkriti uzrok u promijenjenoj posturi ili načinu treninga i aktivnosti, te prevenirati ponovni nastanak.